Burendag 2013: verslag vanuit Merksem

Burendag leeft steeds meer! Dat blijkt uit het verslag van onze vrijwilliger uit Merksem. Op vrijdag 31 mei is ze enkele deelnemende straten gaan bezoeken. De sfeer was opperbest in Merksem!

In de Wuytslei waren pannenkoeken en Marokkaanse thee in fijne glaasjes. In de Rietschoorvelden hadden de buren zich uit de wind gezet achter de haag op iemands gazon. Daar werden ribbetjes op de bbq bereid. In Meereigen daagde een vrolijke buur de zon uit : getooid in korte broek en roze zonnebril zat hij in zijn strandstoel op straat. Toen we op het Boerenkrijgplein arriveerden, was daar het grootste deel van het feestje al afgelopen maar daar waren 50 buren samen hotdogs komen eten. De kinderen cirkelden nog rond het plein met skates en fietsen.

In onze eigen Houthulststraat waren maar liefst drie buren die kakelvers voor het eerst de burendag organiseerden voor hun stoep! Benny en Lutgarde maakten plaats in hun garage. Goed idee want later op de avond werd het behoorlijk frisjes. Luc van 't Hoekske zoals we hem hier noemen, verdient volgens mij echt een pluim voor de meest enthousiaste 'campagne'. Voordien hing zijn hele raam vol met affiches. Toen we vrijdagavond kwamen aangefietst zagen we al van ver zijn vrolijke stoep met een koord dat over de hele breedte van de stoep was gespannen waar hij met wasknijpers de deurhangers had aangehangen. Hij kwam ons al huppelend tegemoet met een stralend gezicht. Echt. Zo blij met zijn gasten. Het eerste wat hij zei was : "het is voor de eerste keer in vijf jaar dat ik bezoek heb". Voor ons was de avond en de hele Burendag 2013 daarmee al meer dan geslaagd. En dit was nog maar onze tweede stop... Luc woont hier nog niet zo lang en heeft een beetje een woelige integratie achter de rug in dat deel van de straat. Hij heeft Burendag aangegrepen om zich als joviale gastheer en betrokken bewoner van de straat te tonen. Ik ben met hem op pad gegaan om deur-aan-deur zijn buren uit te nodigen... en die respons was echt hartverwarmend. Ik ben super-blij voor hem dat het zo'n succes was... Hier volgen zeker nog meer feestjes.

Ook Freya en Wim verbroederden voor het eerst op de stoep op een ideale locatie namelijk het pleintje tussen de Houthulststraat en de Gagelvelden. Ook hier een behoorlijk aantal feestende buren.

Aangekomen in de Rietschoorvelden hoorden we alleen maar vrolijk gekakel achter de haag waar met posters duidelijk werd aangegeven dat er Burendag was. Ik ging piepen achter de haag en daar zaten zeker twintig buren gezellig op het gazon. Ik vroeg of ik een foto mocht nemen ... waarop de gastheer me prompt meetroonde naar zijn slaapkamer (!) omdat dat 'origineler' was om vanaf de eerste verdieping een foto te maken vond hij.

En zo gingen de verhaaltjes maar door. Ik heb er énorm van genoten om rond te fietsen. Ik heb zeer veel onbekende straten in Merksem ontdekt en toffe groepjes bewoners overal. De straat waar we hebben afgerond, verdient zeker ook een vermelding. Dat is de Sleutelbloemstraat. An en Kevin hadden al eens meegedaan met de herfstpoets in onze straat en met de garageverkoop... en langzaam maar zeker groeide de goesting om zelf ook eens als voortrekkers van de Sleutelbloemstraat iets te organiseren. Toen ik met de flyers op de stoep stond in april, zei An : "o maar dat is perfect, wij doen mee want dat stond op onze wishlist dit jaar : iets organiseren met de straat". An was de perfecte gastvrouw èn de HELE straat was op de burendag aanwezig! Ik zag daar voor mijn ogen zich iets magisch voltrekken : de plannen die met de hele groep werden gesmeed voor een zomerse speelstraat met bbq... 
Ik vroeg aan één van de vrouwen in het groepje of het een plezante avond was en ze zei met een diepe zucht : "hier op heb ik zitten wachten, zoiets samen doen met de buren"

Ik denk dat ik vrijdagavond voor het eerst goed heb beseft wat de enorme kracht is van Burendag.

Dit compilatiefilmpje van twee minuten met de sfeerbeelden van de door ons bezochte straten in Merksem; http://www.youtube.com/watch?v=Dcbf4LnWeGg&feature=youtu.be 

0 Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.